Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

"ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ"

Στη γειτονιά μας κάποιος κλάδεψε την ελιά. Μαζέψαμε κλωνάρια από ελιές και τα φέραμε στο Νηπιαγωγείο. Τα βάλαμε στο δέντρο της παρεούλας. Κάποια παιδάκια αναγνώρισαν τα κλαδιά της ελιάς και εκμεταλλευόμενοι τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους ξεκινήσαμε την κουβέντα για την ελιά και το λάδι. Η ελιά σαν αειθαλές δέντρο, μας έδωσε την ευκαιρία να διακρίνουμε τα δέντρα σε αειθαλή και φυλλοβόλα, και να μάθουμε τον αριθμό 1. Δουλέψαμε πολλούς τομείς του αναλυτικού προγράμματος( Γλώσσα,Μαθηματικά, Τέχνη, Γεωγραφία, Ιστορία, Τ.Π.Ε., Ήθη-Έθιμα, Θρησκευτικά)




Βρήκαμε στον Η/Υ τον πίνακα του Θεόφιλου "Το λιομάζωμα". Μιλήσαμε για ελαιώνες και που υπάρχουν στην Ελλάδα.. Διαπιστώσαμε ότι ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιες περιοχές και τις εντοπίσαμε στο χάρτη, αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στη Λέσβο το νησί του ζωγράφου Θεόφιλου. Παρατηρούμε τον πίνακα και καταγράφουμε όλα όσα βλέπουμε (πρόσωπα, πράγματα κ.λ.π.).Η Στεφανία φέρνει κι άλλους πίνακες του Θεόφιλου και έτσι συγκρίνουμε, βρίσκουμε ομοιότητες στα χρώματα και στα ρούχα. Εκφράζουμε συναισθήματα (κούραση, ικανοποίηση, χαρά κ.α.).






Τα παιδιά φέρνουν ελιές μικρές-μεγάλες, πράσινες-μαύρες, πικρές -ξιδάτες και γλυκές. Μετράμε, ομαδοποιούμε, γευόμαστε. Μιλάμε για το παράγωγο της ελιάς, το λάδι το Εθνικό μας προϊόν. Σχηματίζουμε σύνθετες λέξεις από την ελιά και το λάδι (ελαιόψωμο. ελαιοτριβείο, ελαιομάζωμα, λαδόξυδο, λαδοτύρι κ.α.). Μαθαίνουμε ένα αίνιγμα, εκφράσεις (Μου έβγαλες το λάδι, η θάλασσα είναι λάδι, μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά).Διαβάζουμε το παραμύθι "Η ΣΟΦΗ ΕΛΙΑ" και λύνουμε το πρώτο μας σταυρόλεξο.










Ξαναγυρνάμε στον πίνακα του Θεόφιλου και κατασκευάζουμε το δικό μας τρισδιάστατο "Λιομάζωμα" δουλεύοντας πάντα σε ομάδες.





Από ένα λαϊκό ποίημα ξεκινάμε να μιλάμε για ομοιοκαταληξία, στίχους και στροφές. Τα παιδιά υπαγορεύουν και δημιουργούμε τα δικά μας ποιήματα..





Το ποίημα του Ολοήμερου τμήματος 
ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ
Στο χωράφι άνθρωποι πολλοί
χτυπούν με ραβδιά το κλαδί,
πέφτουν κάτω οι ελιές 
που είναι νόστιμες γλυκές.
      __________
Τις μαζεύουν στα καλάθια
τις πηγαίνουν στο λιοτρίβι.
για να βγάλουνε λαδάκι
για το νόστιμο φαγάκι.
__________

Κι αφού τελειώσουν κουρασμένοι
γυρίζουν πίσω ευτυχισμένοι,
πέφτουνε να κοιμηθούνε
κι όνειρα γλυκά να δούνε.


Το ποίημα του κλασικού τμήματος
"ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ"
Μια μέρα ο Θεόφιλος
 πήγε να περπατήσει,
είδε το λιομάζωμα 
και είπε να το ζωγραφίσει.
__________
Ζωγράφισε πολλές ελιές 
που είναι πάνω στα δέντρα,
κι έναν άντρα με ραβδί
να τις ρίχνει απ΄το κλαδί.
____________
Στα καλάθια τις μαζεύουν
οι γυναίκες απ΄το χώμα.
για να γίνουνε λαδάκι
να έχουνε για το Χειμώνα.

Διαβάζουμε το "Ντίλι-ντίλι το καντήλι" το παίζουμε και διασκεδάζουμε πολύ.





Το λάδι έχει μεγάλη αξία στην καθημερινή μας ζωή αλλά και στη θρησκεία μας. Επισκεπτόμαστε την εκκλησία της ενορίας μας και ο Πατήρ-Κων/ντίνος μας μιλά για το λάδι στο μυστήριο της βάφτισης, στα καντήλια και βλέπουμε εικόνες απ΄τη βίβλο.



Τα παιδιά φέρνουν φωτογραφίες από τη βάφτιση τους, προσκλητήρια και μπομπονιέρες.Βλέποντας τις προσκλήσεις αναφερόμαστε σ΄ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και γραφής.  Μιλάμε πως πήραμε από το νονό το όνομά μας και φτιάχνουμε σπιτάκια με τα γράμματα του ονόματος μας . Μετράμε , αριθμούμε και ταξινομούμε από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο.




Μαθαίνουμε το "ανάμεσα" και τους αριθμούς 1 και 2 με τη βοήθεια της ελιάς.








Αποφασίζουμε λοιπόν να δραματοποιήσουμε το μυστήριο στην τάξη μας. βαφτίζοντας μία κούκλα.. Φτιάχνουμε τα δικά μας προσκλητήρια, μπομπονιέρες, σταυρό και γλυκά,. Η Μαριέττα φέρνει βαφτιστικά ρουχαλάκια, και γίνεται νονά, έχουμε γονείς , παππούδες και γιαγιάδες έναν παπά και πολλούς καλεσμένους. Τα βαφτίσια τελειώνουν με τρικούβερτο γλέντι!!!!

















Στον τομέα των Φυσικών Επιστημών,κάνουμε πειράματα, για αντικείμενα που επιπλέουν ή βυθίζονται, πειραματιζόμαστε με τα χρώματα και δημιουργούμε το λαδί το χρώμα της ελιάς, αλλά και διατάξεις ως τον όγκο και το βάρος,.






Αποφασίζουμε μια μέρα στο Ολοήμερο τα παιδιά να φάνε λαδερό φαγητό και το κλασικό τμήμα να ετοιμάσει  με  ψωμί, ελιές και λαδοτύρι, χαρούμενες φατσούλες για δεκατιανό.




Η ελιά και το λάδι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην αρχαιότητα. Η Ελληνική μυθολογία πάντα αρέσει στα παιδιά,, έτσι διαβάζουμε και δραματοποιούμε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και μιλάμε για τον "κότινο" το στεφάνι των πρωταθλητών. Στην αυλή κάνουμε αγώνες δρόμου και ο πρώτος στέφεται με  τον "κότινο".




















Τέλος επισκεπτόμαστε το φούρνο Θανασούλη για να παρασκευάσουμε μαζί με τον κύριο Θέμη ελαιόψωμα. λουλούδια, χελώνες ανθρωπάκια. Ευχαριστούμε τον κύριο Θέμη για την υπομονή του, για όλα όσα μας έδειξε και μας έμαθε , αλλά και για τα νόστιμα δωράκια που μας χάρισε!!!!





\




 Κλείνουμε έτσι τη θεματική ενότητα για την ελιά και το λάδι, που ξεκίνησε  από την τέχνη του Θεόφιλου, μας ταξίδεψε  σε γνώσεις, εμπειρίες, γεύσεις, μυρωδιές και πολλά συναισθήματα και τελείωσε με την τέχνη του Θέμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου