Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

"ΜΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΒΟΗΘΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΙΛΩ"

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης, ένας κουμπαράς γουρουνάκι μας δίνει την αφορμή, να μιλήσουμε για χρήματα, αποταμίευση, να γνωρίσουμε αυτό το συμπαθητικό ζώο και πως συνδέθηκε με την αποταμίευση και την αφθονία. Τα παιδιά μιλάνε για τους δικούς τους κουμπαράδες, τα πορτοφόλια και πως σκέφτονται να ξοδέψουν τα χρήματα που μαζεύουν. Παρατηρούμε πορτοφόλια, κάρτες και φυσικά ευρώ. Τα παιδιά ειναι εξοικειωμένα με τα χρήματα και πολύ ευκολα τα βάζουν στη σειρά, ανάλογα με την αξία τους. Όμως προβληματίζονται για το τι μπορούμε να αγοράσουμε μ΄αυτά αλλά και τι δεν αγοράζεται με το χρήμα. Καταγράφουμε όλες τις απαντήσεις και τις σχολιάζουμε. Σ΄εργασία η λέξη ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ οδηγεί στην Τράπεζα.










Το αίνιγμα που λύνουμε μας οδηγεί στο πρόγραμμα που υλοποιούμε φέτος για τα ζώα. Έτσι μαθαίνουμε πως το γουρούνι ταυτίστηκε με την αφθονία και την αποταμίευση, Φτιάχνουμε τον ιστό με ότι γνωρίζουμε γι  αυτό και βρίσκουμε παρομοιώσεις και εκφράσεις. Έπίσης μαθαίνουμε πως και τα ζώα αποταμιεύουν όχι βέβαια χρήματα, άλλα ότι τους χρειάζεται για μια ώρα ανάγκης. Τα παιδιά αναλαμβάνουν να ψάξουν στο σπίτι και να φέρουν πληροφορίες για αυτά. Καταγράφουμε τα ζώα που αποθηκεύουν και τι πράγματα μαζεύουν. Διαβάζουμε το παραμύθι  "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας" και το ζωγραφίζουμε.










Ο Στέλιος γνωρίζει και μας αναφέρει στην κουβεντούλα πως το αγριογούρουνο ονομάζεται και κάπρος. Με αυτή την ευκαιρία διαβάζουμε το παραμύθι του Ε. Τριβιζά "Τα τρία μικρά λυκάκια" όπου αντιστρέφονται οι τυποποιημένοι ρόλοι για το καλό και το κακό. Ευτυχώς όμως στο τέλος του παραμυθιού ο Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι μεταμορφώνεται σε καλό και ευγενικό γουρουνάκι. Φυσικά το ζωγραφίζουμε και το παίζουμε.




Διασκεδάζουμε με το εύθυμο τραγούδι "Η γουρούνα η χοντρέλα".  Παίζουμε παιχνίδια ευστοχίας. ζωγραφίζουμε ότι μας άρεσε από το τραγούδι και μιλάμε για τη σημασία της καθαριότητας. Με την ευκαιρία ζυγιζόμαστε και  καταγράφουμε το βάρος μας.






Τα μαθηματικά έχουν την τιμητική τους αυτή την εβδομάδα! Μετράμε κάνοντας απολογισμό για τον καιρό του Οκτώβρη.



Κάνουμε και χειροτεχνία, κουμπαράδες- γουρουνάκια με φατσούλα αστεία. δίνουμε και υπόσχεση χωρίς αστεία: τα ευρώ μας να μη σπαταλούμε  και στον κουμπαρά να τα κρατούμε.






Θα δούμε και από κοντά,  στην αυριανή εκπαιδευτική  εκδρομή σε φάρμες στο Γιαννακοχώρι, γουρουνάκια αληθινά αλλά και άλλα ζώα του αγροκτήματος πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου