Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

"ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"

Φέτος στο Νηπιαγωγείο μας προσεγγίσαμε  την επέτειο του "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ" μέσα από το παραμύθι της: Σ. Ζαραμπούκα "Το δάσος". Πιστοί  στο πρόγραμμα που υλοποιούμε, άλλα και στα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μαθαίνουμε από τα ζώα του δάσους έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Ισότητα και  η Ελευθερία. Τα παιδιά παραλληρίζουν και  κατανοούν τα γεγονότα του Νοέμβρη του ΄73 μέσα από το παραμύθι. Παρατηρούν και  περιγράφουν εικόνες από τα ιστορικά γεγονότα και τις βάζουν σε χρονολογική σειρά.







Διασκεδάσαμε, άλλα και διδαχτήκαμε,  ζωντανεύοντας το παραμύθι στο κουκλοθέατρο. Μετρήσαμε και γράψαμε τα ζώα -ήρωες, τα ζωγραφίσαμε και αφού τα κόψαμε, δημιουργήσαμε χαρτόκουκλες   και ζωγραφίσαμε  ένα  δάσος για σκηνικό.










Διοργανώσαμε κι εκλογές, με ψηφοδέλτια, εκλογικό κατάλογο, εφορευτική επιτροπή, δικαστικούς αντιπροσώπους και φυσικά ψηφοφόρους που ψήφισαν το αγαπημένο τους ζωάκι. Νικητής των εκλογών ήταν το λιοντάρι.!!!!













Μάθαμε να αναγνωρίζουμε το γράμμα " Π,π" και γράψαμε ένα αστείο ποίημα με ζωάκια που το όνομα τους αρχίζει από "Π" και πηγαίνουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Τα παιδιά βρήκαν και κυκλώσαν  το γράμμα "Π, π" και ζωγράφισαν ότι τους άρεσε απ΄το ποίημα.




'Αλλα και με το παραμύθι " Η κυρία Δημοκρατία" της Κ. Αρμενιάκου,  μας βοηθήσε να εμπεδώσουμε αλλά και να συγκρίνουμε τις έννοιες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, να εκφράσουμε και να καταγράψουμε τα αντίθετα συναισθήματα που γεννήθηκαν. Φτιάξαμε ομαδικά δυο κυρίες διαφορετικές που έχουν ένα όμως κοινό, το γράμμα τους το αρχικό. Έτσι μαθαίνουμε το γράμμα       " Δ,δ" που το είχαμε εντοπίσει και στο δάσος και επειδή μας άρεσε πολύ το ποίημα με το " πι", φτιάξαμε ένα ακόμα για το "Δ" στο πι και φι.








Κάναμε κολάζ, ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα και τραγούδια, κατασκευάσαμε  το Πολυτεχνείο με αφρώδες υλικό και σε κάρτα με χαρτί. Μέσα γράψαμε το συνθήμα  "ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" επίκαιρο κάθε εποχή.







 Στις 17 Νοέμβρη στο κουκλοθέατρο, οι κούκλες Ειρήνη και Λευτέρης μας αφηγήθηκαν τα γεγονότα ενός άλλου Νοέμβρη, εκείνου του ΄73 . Είπαμε τραγούδια του Λοϊζου και του Θεοδωράκη και φωναξαμε δυνατά το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου