Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

" 2 0 1 7 "

Με χρονική καθυστέρηση μιας εβδομάδας, λόγω χιονιά και παγωνιάς, υποδεχτήκαμε το 2017 στο Νηπιαγωγείο με πολλές ατομικές και ομαδικές εργασίες.











Διαβάσαμε το Ουκρανικό παραμύθι "Το γάντι" ή αλλιώς "Όλοι οι καλοί χωράνε". Είναι μια υπέροχη ιστορία όπου επτά ζωάκια βρίσκουν καταφύγιο μέσα σ ένα γάντι. Εξυμνεί τη φιλία, την αποδοχή και τη διαφορετικότητα. Μας έδωσε την ευκαιρία  να κάνουμε πολλές διαθεματικές δραστηριότητες, να εκφράσουμε συναισθήματα αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε απίστευτα. Τα παιδιά μέτρησαν τους ήρωες, αντιστοίχησαν ζώα με λέξεις, γνώρισαν τους τακτικούς αριθμούς, εκφράστηκαν προφορικά. εικαστικά και θεατρικά.


























Με έναυσμα το γάντι, μιλήσαμε για τα χειμωνιάτικα ρούχα, μάθαμε τον αριθμό "5" και  κάναμε "ζευγάρια". Για να ζεσταθούμε παίξαμε παιχνίδια με γάντια, κασκόλ και σκουφιά ( Το σκουφάκι πέρασε, ζεστό-κρύο, πιάσε την ουρά μου, ο καυτός σκούφος) παραλλαγές από γνωστά παιχνίδια.




















.

 Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μας πρόσφερε βασιλόπιτες -τσουρεκάκια για όλα τα παιδάκια και ένα όμορφο βιβλίο για τον τυχερό κάθε τμήματος , την Αθηνά και τον Αντώνη. Τους ευχαριστούμε πολύ, για την προσφορά αυτή, αλλά και γιατί μας έδωσαν την αφορμή τον χρόνο να πιάσουμε από την αρχή.











 Η αρκουδίτσα μας βοηθάει να γνωρίσουμε την ολοκλήρωση του χρόνου- κύκλου και τη διαδοχή
των εποχών και των μηνών. Προσεγγίσαμε τα κλάσματα χωρίζοντας τον χρόνο, τη βασιλόπιτα και την πίτσα στα 4, πρώτα στην παρεούλα κι έπειτα σε φύλλα εργασίας. Κάναμε ομαδικές εργασίες σταυρόλεξο, βρήκαμε λέξεις που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή και κάρτες σχετικές, εκφράσαμε τα συναισθήματα μας θετικά και αρνητικά για κάθε εποχή και τα ζωγραφίσαμε. Παίξαμε το παιχνίδι "Χρονοτροχός",  όπου τα παιδιά γυρίζουν κυκλικά με χαρούμενο ρυθμό, όταν σταματάει η μουσική δραματοποιούν με κινήσεις του σωματός, ή κρατούν  αντικείμενα που βλέπουν σε καρτέλες.






























































Με το παραμύθι "Η κυρά καλή, η κυρά κακή και οι 12 μήνες"  μάθαμε πολλά. Τους μήνες βάλαμε στη σειρά (τακτικοί αριθμοί). Βρήκαμε για αυτούς χαρακτηριστικά. τα ζωγραφίσαμε σε στρογγυλά χαρτιά , διαδοχικά τα τοποθετήσαμε και μια κάμπια δημιουργήσαμε. Για  το καλό και την προσφορά διδαχτήκαμε, και με το θέατρο εκτονωθήκαμε!!!



 

















Για τον Ιανουάριο γράψαμε ένα ποίημα, κυκλώσαμε το γράμμα "  Ι,ι  " και ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε σ' αυτό.
                                                Ο Ιανουάριος μας ήρθε με χιόνια πολλά.
                                                Ο Ιορδάνης και ο Ιωάννης που γιορτάζουν
                                                σοκολάτες κερνάνε τα παιδιά.
                                                Ιππόκαμπους,  Ιπποπόταμους και Ίππους
                                                είδαμε στον Υπολογιστή
                                                 και το γράμμα Ι,ι μάθαμε στη στιγμή.



Ένα e- mail που ήρθε στο Σχολείο για ένα διαγωνισμό καλύτερης ξύλινης κατασκευής για ταΐστρα πουλιών. μας προβλημάτισε. Αποφασίσαμε πως δεν θέλουμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό, όμως θέλουμε να ταΐσουμε τα ταλαιπωρημένα πουλάκια. Βρήκαμε ένα ξύλινο διακοσμητικό, και το γεμίσαμε με ψιχουλάκια από το πρωινό. Στο περβάζι του παραθύρου το τοποθετήσαμε και τους φτερωτούς μας φίλους βοηθήσαμε. Η Άννα-Μαρία και η Ελισάβετ έφεραν και καναβούρι, που ήταν πάρα πολύ και το ρίξαμε στη χιονισμένη μας αυλή. Τα παιδιά προβληματίστηκαν πολύ, ακόμη και στο παιχνίδι φτιάξανε με τουβλάκια καταφύγιο για τα ζωάκια. Για να ελαφρύνουμε τη διαθέση μας, κάναμε εργασία ομαδική: Τα  ζωάκια ντύσαμε ζεστά, για να κάνουν σκι στην πλαγιά.!!!








 Με την τεχνική οριγκάμι φτιάξαμε ένα βιβλιαράκι με τους τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου, Βρήκαμε πληροφορίες στον Υ/Η για τη ζωή τους και την προσφορά τους στα γράμματα. Μακάρι να  προστατεύουν και να φωτίζουν όλα τα παιδιά του κόσμου.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου