Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

" Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ"

Ο Γιάννης έφερε στο Σχολείο πλαστικά ψάρια ,καρχαρίες μας είπε ότι είναι. Έτσι αρχισαμε μια κουβέντα για τα ψάρια που γνωρίζουμε και τα καταγράψαμε, όπως καταγράψαμε τι ξέρουμε για αυτά και τι θέλουμε να μάθουμε. Ανοίξαμε  Η/Υ, εγκυκλοπαιδεια και θαυμάσαμε το πλούσιο κόσμο του βυθού. Ωρήκαμε στον παγκόσμιο χάρτη τους μεγάλους Ωκεανούς , εντοπίσαμε τη Μεσόγειο θάλασσσα και διακρίναμε ποταμούς και λίμνες.  Κατηγοριοποιήσαμε τα ψάρια στου γλυκού νερού και στου αλμυρού, αυτά που βρίσκουμε στην Ελλάδα και  και κάποια που ζούνε σε ανοιχτές θάλασσες.  Τα χωρίσαμε σε ψάρια, κήτη και θαλασσινά. Τα παιδιά μας εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους για ακόμα μια φορά.









Με το παραμύθι " Ο Τριγωνοψαρούλης" του Ηλιόπουλου, μάθαμε πολλά για τα ψάρια, αλλά και για τη διαφορετικότητα. Συζητήσαμε και τις εκφράσεις αναλύσαμε: " Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", "Περπατάει σαν το σπάρο", "Σπαρταράει σαν ψάρι" και " Κοιτάει σαν χάνος". Διασκεδάσαμε "ψαρώνοντας" ο ένας τον άλλο. Βρήκαμε λέξεις που αρχίζουν   με το γράμμα  "Ψ,ψ" απλές και σύνθετες. Σκαρώσαμε ένα ευχάριστο ποίημα και ακολουθήσαμε τη γνωστή τεχνική, κύκλωση και ζωγραφική.  Σε εικόνες μαγικές, βρήκαμε 7 διαφορές.  Συλλαβές μετρήσαμε και κοχύλια χρωματίσαμε.























Τα παιδιά φτιάξανε ψάρια  και θαλασσινά. Φέρανε κοχύλια, αστερίες, ιππόκαμπους και αναπαραστήσαν τον βυθό σε ομαδική εργασία.  Παίξανε κουκλοθέατρο με τα  χάρτινα ψαράκια να λένε τα παράπονα τους για τη ρύπανση της θάλασσας και την υπεραλίευση.  Διασκέδασαν με την ταινία "ψάχνοντας το Νέμο".  Διασκεδαστικό και διδακτικό έγινε το πείραμα (Φυσικές Επιστήμες) που εξελίχθηκε σε παιχνίδι και μαθηματικά. Με δύο μαγνήτες  στην άκρη από  δύο καλάμια, δύο παιδιά προσπαθούν να πιάσουν ψάρια που έχουν συνδετήρες πάνω τους. Οι μικροί ψαράδες μετράνε στο τέλος την ψαριά τους και κερδίζει φυσικά αυτός που έπιασε τα πιο πολλά.






















 Είχε τραγούδι και χορό, άφθονο το θέμα για το βυθό!!!  "Μπάλα παίζουν τα χταπόδια",                     "Παντρεύουν τον κάβουρα"  "Στου γιαλού τα βοτσαλάκια".







Κλείνουμε όπως συνήθως με εικαστικά.  Με ψάρια χάρτινα και χταπόδια χρωματιστά, το καλοκαίρι θα υποδεχτούμε γελαστά. Τις αναμνήσεις μας γράψαμε σε DVD, που τα βάλαμε σε θήκη- γυάλα με ψάρι σχετική.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου